Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

Tkalci u Istri

22.04.2004. - 30.09.2004.


Tkalci u Istri

Tkalci u Istri


Tkanje i postupci koji mu prethode najčešće se smatraju ženskom djelatnošću. Istra unutar Hrvatske (uz Hrvatsko zagorje) u toj raspodijeli poslova predstavlja iznimku. Tu su se tkanjem u svojstvu profesionalnih tkalcaca bavili muškarci, dok su poslove oko pripreme materijala za tkanje (uzgoj, čupanje, močenje, sušenje, trličanje, grebenanje, predenje…) obavljale žene.
Izložbom "Tkalci u Istri" želimo skrenuti pozornost na pojavu muških profesionalnih tkalaca. Jedan od faktora koji je na to utjecao bilo je stalno ili povremeno doseljavanje karnijskih i furlanskih obrtnika, a među njima i tkalaca, što je evidentirano u brojnim istarskim i talijanskim arhivskim spisima.

Krajem 19. stoljeća način odijevanja počeo se iz temelja mijenjati. Na to je utjecala i sve veća dostupnost i pogodnost industrijske tkanine. Tako je tradicijska odjeća počela izlaziti iz upotrebe, a uzgoj domaćih sirovina za tkanje (vuna, konoplja i lan) i tkalačko rukotvorstvo počeli su se napuštati. Ipak, tekstil za opremu kuće od domaćih materijala ostao je tražena roba i nakon Drugog svjetskog rata, pa je posla za tkalce bilo još do sredine šezdesetih godina 20. stoljeća. Tada je tekstilna industrija u potpunosti istisnula proizvodnju domaćih tkanina.

Cjelokupni projekt istraživanja tekstilnog rukotvorstva u Istri usmjeren je ne samo prema prezentaciji tekstilnog rukotvorstva nego i prema dokumentiranju i očuvanju ovog zanata. U tome su ključnu ulogu imali i neki od živućih istarskih tkalaca. Njihovo znanje i vještina, sjećanja te sačuvani dokazi njihove djelatnosti (tekstilni predmeti i pribor za rad) uvelike su pripomogli ostvarenju ove izložbe i projekta. To je potrebno naglasiti s obzirom na činjenicu da tkalačko znanje i vještina spadaju u važan dio nematerijalne baštine.

Popratni film "Tkanje u Istri" objašnjava proces tkanja, te dokumentira izradu novog tkalačkog stana, krosne, izrađenog kako bi se na njemu mogle održavati radionice tkanja, koje Etnografski muzej Istre održava, a vodi tkalac Ivan Vošćon već od ljeta 2002.g,. Na taj način želimo zainteresiranim posjetiteljima omogućiti savladavanje te vještine. Na upit zainteresiranih pojedinaca ili grupa, radionice tkanja održavati će se i za vrijeme trajanja izložbe "Tkalci u Istri" Nadamo se da će one postati stalni dio edukativnih programa muzeja.