Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

"Iza starih vrata"

18.05. - 18.06.2005.
Izložba dječjih radova «Iza starih vrata» otvorena je povodom 18. svibnja – Međunarodnog Dana Muzeja. Nastala je zahvaljujući vrijednim dječjim rukama koje su napravile mnoge lijepe i kreativne radove. U radu su korištene tehnike modeliranja, crtanja, bojanja, rezbarenja, a djeca koja su ih izradila u dobi su od tri do deset godina.

Hrvatsko muzejsko društvo već deset godina organizira Muzejsko edukacijsku nagradnu igru. Zajednička ovogodišnja tema je PORTAL, a u njoj sudjeluje 38 hrvatskih muzeja. Etnografski muzej Istre ovoj akciji pridružio se edukativnim radionicama nazivom «Iza starih vrata» namijenjenih učenicima osnovne škole. Tema radionica bila su stara vrata konoba koje smo zajednički odškrinuli i zavirili u nju. Tu se našlo starih drvenih bačva, brenta, stolica, ali i pršuta, kobasica i još puno toga.

Ove godine osim škole (OŠ Vladimira Nazora, Pazin) u radionice smo uključili i druge odgojno obrazovne institucije (Dom za osobe s cerebralnom paralizom, Pula) kako bi ih na taj način upoznali Etnografskim muzejom Istre. Suradnja je proširena i na Arheološki muzej iz Pule koji na ovoj izložbi gostuje s dječjim radovima na temu PORTAL. Također su nam se pridružila djeca iz Makedonskog kulturnog društva “Kočo Racin”, Pula.
Posebne zahvale Dječjem vrtiću “Olga Ban” iz Pazina (ZUJALICE, BUBAMARCI i područni vrtić Gračišće) koji su se odazvali na poziv da na temu “Iza starih vrata” izrade radove uz pomoć svojih odgajateljica.
U ovoj akciji Etnografskog muzeja Istre sudjelovalo je više od 15o- ero djece. Svi oni su sada već prava muzejska publika koja se u muzeju osjeća dobro i za koju znamo da će se uvijek tu vraćati.

Mirjana Margetić