Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

Sjediti na zelenom zlatu - stolice iz finske

02.03. - 20.04.2006.
Drvo se u Finskoj oduvijek koristilo na različite načine. Finci u šumi traže raznovrsne građevinske materijale, hranu i ljekovito bilje. Budući da je više od 70 posto kopnene površine Finske prekriveno šumama, taj prisan odnos sa šumom dogodio se prirodno. Mnogi ljudi žive od šume koja im, uz to, pruža i duševnu hranu, energiju i nadahnuće.

Vještina rukovanja drvom i osjećaj za izbor sirovina od presudne su važnosti za Fince. Izumi, popravci i adaptacije prvo se izvode u drvetu, a tek zatim u drugim materijalima. Poznavanje i dostupnost drveta navele su Fince da posegnu za njim i koriste ga. Vanjski utjecaji najprije prolaze kroz drveno rešeto, odnosno interpretiraju se u lokalnim materijalima.

Na izložbi Finskog muzeja za obrt posjetitelji mogu razgledati drvene stolce izrađivane od 19. stoljeća do danas. Zbirka nam govori o odnosu čovjeka i drveta, kao i o promjenama koje su se događale u tom odnosu. Vidljivi su strani utjecaji pri izradi stolaca, no iza njih stoji snažna finska kvaliteta. Oni se tradicionalno izrađuju od drveta i predstavljaju proizvod poznat i blizak zapadnim kulturama. Među njima ima arhetipskih stolaca nepoznatih autora, klasika koje su oblikovale zvijezde dizajnerske scene, kao i svježih ideja novih stvaratelja.

Uz ovu izložbu predstavljamo izložbu «dimenzije finske» koju je priredilo Ministarstvo obrazovanja Republike Finske i Veleposlanstvo Republike Finske u Zagrebu.