Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

"Godci go'jo prav na glas"

26.10.2006. - 15.09.2007.
Narodna glazbala i narodni glazbeni izričaj u Sjevernoj Istri, Ćićariji, Brkinu i Ilirskoj Bistrici

Izložba Pokrajinskog muzeja iz Kopra Godci god'jo prav na glas tematski obrađuje narodna glazbala i narodni glazbeni izričaj u Sjevernoj Istri, Ćićariji, Brkinu i Ilirskoj Bistrici.

Već od kraja Srednjeg vijeka značajna je konstantna kulturna povezanost Istre s Venecijom i Srednjom Europom, posebno s Kranjskom i Furlanijom, ali i s Austrijom, Češkom, čak i s Poljskom.

Prvi dokazi koji se odnose na istarska glazbala potječu iz 17. stoljeća (G. F. Tommasini); samo za slovensku Istru, slovenski dio Ćićarije i Brkina postoje pak podaci kod Radoslava Hrovatina. Sa sigurnošću znamo da su u tom razdoblju (pedesetih godina 20. stoljeća) nastale i prve zvučne snimke, koje su se na žalost izgubile. Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća interes za narodnu glazbu sjeverne Istre opet se budi zahvaljujući Dariu Marušiću i Robertu Starecu. Danas se narodnom glazbenom baštinom sjeverne Istre, Ćićarije i brkinsko-bistričkog područja bave Rožana Koštial, Marino Kranjac, Rožana Špeh, Romeo Volk i Emil Zonta.

Istraživanje narodne glazbe je, premda s velikim zakašnjenjem, znatno proširilo razumijevanje »zvučnih naprava. Narodna glazbala razlikuju se od drugih instrumenata po različitim kriterijima, između kojih pažnju privlače upravo njihova povijesna i društveno-kulturna funkcija. Tako instrument može postati svako glazbalo kojim su narodni svirači svirali tradicionalnu glazbu u prilikama koje spadaju u kontekst narodnih običaja, no jednako tako i predmeti kojima narodna upotreba odredi funkciju glazbenog instrumenta (kuhača, poklopac, staklenka, lišće, stabla, kora, itd.). Za područje koje predstavljamo, možemo reći da smo na samom početku istraživanja. Ova je izložba u lokalnom opsegu prva te vrste, ali ne znači potpunu dokumentacijsku obradu narodnih instrumenata tog područja, već je samo početak otkrivanja i predstavljanja različitih narodnih glazbala, od kojih su mnogi u privatnim kolekcijama, a neki su izrađeni za ovu izložbu. Zato izložba nema posve organološki značaj, već joj je prije svega cilj prikazati glazbala višekulturnog mikrokozmosa naše regije, a uz to i biti poticaj daljnjem istraživanju te tematike.


Autori izložbe:

Vlasta Beltram, Zvona Ciglič, Marino Kranjac, Dario Marušič, Romeo Volk, Emil Zonta