Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

ETNOFILm - Dani etnografskog i dokumentarnog filma

30.03. - 5.04.2009.
ETNOFILm - Dani etnografskog i dokumentarnog filma nastao je iz potrebe da se široj publici približe etnografski film i vizualna antropologija. U ovom se kontekstu film koristi i kao medij pomoću kojeg možemo primjerenije dokumentirati nematerijalnu kulturu, odnosno vještine i znanja ali i kao medij kojeg muzejski stručnjaci mogu koristiti u svakodnevnom radu. Kao manifestacija ETNOFILm nije usmjeren samo na projekciju filmova nego i na radni dio u vidu radionice montaže filma. Svjesni činjenice da nam suvremena tehnologija pruža bezbroj mogućnosti u cilju nam je svake godine održavati radionice montaže filma kako bi svi zainteresirani za dokumentiranje kulturnih fenomena i naše svakodnevice mogli naučiti kako to kvalitetno realizirati i ostaviti vrijedan dokument za budućnost.
Na radionici ETNOFILma održanog u travnju 2009. godine nastalo je 5 filmskih uradaka, održale su se projekcije dvadesetak domaćih i stranih filmova, izložba fotografija Etnografskog muzeja Istre i radionice izrade domižana kojom smo željeli naglasiti ulogu filma kao medija kojim primjereno dokumentiramo nematerijalnu kulturu. Na festivalu su nam se pridružili kolege iz Portugala, Francuske, Španjolske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

CILJEVI FESTIVALA
  1. Približavanje etnološkog i dokumentarnog filma široj publici
  2. Promoviranje kulturnih vrijednosti Istre i svijeta
  3. Educiranje muzejskih stručnjaka i svih interesenata u polju snimanja, montaže i produkcije filma
  4. Promoviranje nematerijalne kulture i načina njene dokumentacije
  5. Promoviranje dijaloga među kulturama

PRIJATELJI FESTIVALA
Maistra d.d., Grad Rovinj, TZ Grada Rovinja, CROZ, Hrvatski audio vizualni centar, Portugalska ambasada/Istituto Camoes, Zavičajni muzej Grada Rovinja, POU Grada Rovinja, Eko-muzej Kuća o batani

Program za ETNOFILm 2010. u izradi!

Kontakt: Tamara Nikolić, tamara@emi.hr