Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

MEMOBOX: Prvih 50 godina Etnografskog muzeja Istre

21.12.2012. - 31.1.2014.
U potrazi za autentičnošću

Etnografsko viđenje Istre: prve zbirke

Prve zbirke predmeta za svakodnevnu upotrebu iz Istre, koji u muzeju zadobivaju značenje etnografskih predmeta, sakupili su austrijski etnografi (opisivači) i etnolozi (znanstvenici). Njihov pristup Istri idejno je bio kombinacija fascinacije njima egzotičnim Ćićima (u kojima su vidjeli narod „neiskvaren“ civilizacijom, na stupnju razvoja na kojem su Austrijanci bili nekad u prošlosti) i isticanja istarske multikulturalnosti (koju su uspoređivali s onom u cijeloj Austro-Ugarskoj monarhiji). Za Etnografski muzej u Beču ipak su najradije sakupljali šarenu keramiku (nastalu izvan Istre, ali u njoj upotrebljavanu) i tradicijsku odjeću, oblikujući tako teme koje će unutar etnografskih muzeja biti nezaobilazne u narednim desetljećima. Svojim etnografskim tekstovima i putopisima, ali također crtežima pa i fotografijama pridonijeli su oblikovanju stereotipa o istarskoj kulturi i njenim nositeljima, koji su uvelike nadživjeli samu Austro-Ugarsku Monarhiju.

 

KRONOLOGIJA - POVIJEST MUZEJA

1946. Svjedočanstvo o slavenstvu Istre. Izložba povodom dolaska međunarodne komisije na temu razgraničenja; 1952. Društvo za povijest i kulturna pitanja Istre u Pazinu počinje s prikupljanjem muzejske građe za budući muzej i akciju za adaptaciju Kaštela; 1955. Bauer: Prijedlog za osnivanje Narodnog muzeja u Pazinu; 1956. Narodni odbor općine Pazin izdao rješenje o osnivanju ustanove pod nazivom Muzej grada Pazina; 1957. otvorene su Etnografska, Arheološka i Kulturno povijesna zbirka.- jezgra budućeg Etnografskog muzeja Istre u Pazinu.; 1960. Muzej grada Pazina mijenja svoje ime u Narodni muzej Pazin; 1961. otvaranje proširene Etnografske zbirke. Tradicijski instrumenti i tradicijska odjeća kao dio stalnog etnografskog postava; 1962. Narodni muzej preimenovan u Etnografski muzej Istre: 1980. Etnografski muzej Istre pripojen pazinskom Centru za kulturu i obrazovanje; 1986. Realizacija stalnog postava autorica M. Ivetić i L. Zrnić; 1989. Nadopuna stalnog postava s Tradicionalnom obradom drva u Istri; 1994. Skupština Istarske Županije donosi odluku o osnivanju Etnografskog muzeja Istre kao samostalne institucije; 1997. Nadopuna stalnog postava s Kovači i kovačija autorice M. Francetić.

 

Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre

Osnovan je 2011. u Pićnu. Svojim se djelatnostima posvećuje istraživanju, dokumentiranju, njegovanju i populariziranju nematerijalne kulture Istre. Uspostavlja novu komunikaciju s pripadnicima lokalnih zajednica. Smatra ih aktivnim suradnicima u određivanju modela na temelju kojih se promišljaju njihovi kulturni identiteti. Njima se, i uz njih, otvara prostor kreaciji i edukaciji. Jednakim intenzitetom pažnje CENKI svoje poglede skreće ka ruralnom i urbanom ambijentu gdje bilježi i propituje životnu snagu znanja i praksi nematerijalne kulture Istre.