Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

Dječje igračke iz hrvatske baštine

15.5.-30.9.2014.
Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell'Istria ugostio je izložbu Etnografskog muzeja iz Zagreba - Dječje igračke iz hrvatske baštine - kojom se široj javnosti predstavlja dio narodnog blaga - dječje igračke rađene u hrvatskim selima od 19. do 21. stoljeća.

Ovom izložbom želi se potaknuti interes posjetilaca za dragocjeni segment narodnoga stvaralaštva. Publici, a posebno djeci nastoji se približiti raznolikost motiva i materijala od kojih su igračke rađene, načine izrade, upoznati ih s njihovom poviješću i potaknuti ih na buđenje svijesti o baštini i njezinoj vrijednosti. Sastavni je dio izložbe i multimedijski dio s filmskim zapisima o gotovo svim živućih majstora izrađivača dječjih igračaka. Zapisi govore o nastajanju i umijeću izrade igračaka na našim prostorima. Izložba je svojim dizajnom prilagođena djeci, a realizirana je i dječja igraonica u kojoj se najmlađi mogu i poigrati.

Drvene dječje igračke s područja Hrvatskoga zagorja uvrštene su na Popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na taj je način jedno od tradicijskih umijeća dobilo na važnosti i trajnoj zaštiti, a upisom Umijeća izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskoga zagorja na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2009. godine potvrđena je njihova važnost i vrijednost na svjetskoj razini. Organizirana izrada igračaka - u kućnoj, obiteljskoj radinosti - započela je u Hrvatskoj potkraj 19. i početkom 20. stoljeća, i to najprije u Hrvatskome zagorju i Prigorju, a potom u. Stanovnici pojedinih sela bavili su se izradom dječjih igračaka, koje su izrađivali za prodaju diljem Hrvatske, ali i za europske zemlje.

Ova izložba je krenula iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, do sada je gostovala u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Osijeku, a od 15. svibnja 2014 biti će postavljena i u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Njome se nastoji umijeće izrade dječjih igračaka koje na ovim prostorima u narodu živi i danas približiti široj javnosti.

Autorica izložbe: dr. sc. Iris Biškupić Bašić, viša kustosica Etnografskog muzeja