Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

Istra jučer, danas i sutra - kako djeca vide tradiciju

30.01. - 30.03.2015.
Izložba „Istra jučer, danas i sutra - kako djeca vide tradiciju“ rezultat je kreativnog pomišljanja međuodnosa zavičajnog, povijesno - kulturnog okruženja u okviru učenja i odgoja. Baština, kao nepresušan izvor znanja i učenja pomaže djeci da spoznaju svoj kulturni identitet, okruženje u kojem žive, ali i sami sebe. Radeći na projektu prikaza istarskog sela kroz primjer poljoprivrednih radova i tradicijskog mlina djeca su sakupljala građu i znanja dobivena od svojih obitelji, nastavnika ali i od muzeja kao baštinske ustanove.

Predstavljajući ovu izložbu u muzeju željeli smo mladima pružiti priliku da svoj kreativni rad podijele sa širom publikom, da uvide da je i odraslima važno to što rade. Na taj se način oni uključuju u zajedničko stvaranje kulture te postaju subjekti u svojoj kulturnoj sredini.

A koje je bolje mjesto od muzeja u zajednici da to i ostvare ?!

Mirjana Margetić, viša muzejska pedagoginja


Istra jučer, danas i sutra tema je projekta koji se protezao kroz školsku godinu 2013/2014 te nastavio u školskoj godini 2014/2015. U ovaj projekt uključili su se mnogi učenici i djelatnici OŠ Vladimira Nazora Pazin; stručna služba, nastavnici hrvatskog jezika, dramska grupa, likovna grupa i kućni majstor škole.

Likovna grupa bavila se rješavanjem određenih likovnih problema različitim likovnim tehnikama i govorom. Kreativnim oblikovanjem izražene su makete koje prikazuju različite poslove na istarskim poljima kroz različita godišnja doba. Kroz estetsko iskustvo djeca su naučene sadržaje iskoristila u interpretaciji ovog kompleksnog zadatka. Cilj projekta je upoznati djecu s već pomalo zaboravljenom tradicijom istarskog naroda, te kroz njegovanje i prepoznavanje kulturne baštine, potaknuti kreativno mišljenje i želju za istraživanjem svijeta na nove i različite načine.

Gordana Štrucelj, prof. likovne kulture