Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

Ovako smo rasli

13.06.2003. - 13.07.2003.
Izložba «Ovako smo rasli» rezultat je zajedničkog četverogodišnjeg rada Etnografskog muzeja Istre i učenika 4.c razreda OŠ "Vladimir Nazor" iz Pazina.
Naš cilj bio je da shvatimo kakvu ulogu imaju "obični" predmeti u oblikovanju naše svakodnevnice. Na taj način stječe se poseban odnos prema predmetima na koje s vremenom zaboravljamo.

Tijekom četverogodišnjeg projekta sakupljali smo upravo te predmete.
Tako je u prvom razredu sakupljeno najviše igračaka, slikovnica i sl. predmeta kojima smo se koristili prije polaska u školu. S vremenom smo sakupljali prve crteže, kontrolne ispite, prve pročitane knjige, ispisane bilježnice.
Na taj način nastojat ćemo prikazati koje su se promjene događale u životu jedne generacije učenika.
Kroz izložbu nas vode sami učenici 4.c.
Izložbom prikazujemo vrijeme prije polaska u školu, prvi, drugi, treći i četvrti razred kroz crteže, ispite, sastavke i druge radove nastale u tim periodima. S obzirom da za svako dijete posebnu važnost imaju igra i slobodno vrijeme osmislili smo i "dječju sobu".
Jedva da postoji osoba koja u životu nije imala neki hobi, najčešće je to sakupljanje sličica, raznih figura, vrećica šećera i sl. što je svakako važan dio slobodnog vremena.
Zasebni pano prikazuje radove učenika nastalih na radionicama (uskršnja, radionica izrada maski i radionica uz Dane kruha) koje je organizirao Etnografski muzej Istre.
Namjera ovog projekta između ostalog je i da djeca upoznaju kako muzej funkcionira iznutra, kako se sakupljaju predmeti, što i kako rade kustosi i, na kraju, kako nastaje izložba.

Mirjana Margetić
muzejska pedagoginja