Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

Narodna medicina

14.03.2003. - 09.06.2003.


14.ožujka - 9.lipnja 2003. u Etnografskom muzeju Istre


PlakatOvom izložbom željeli smo široj javnosti predstaviti naša istraživanja o narodnoj medicini kojima smo se bavili u sklopu dvogodišnjeg projekta. Predmet proučavanja neslužbeni je dio medicine čiji su provoditelji tijekom povijesti bili proganjani kao vještice, nadriliječnici ili uvažavani kao iscjelitelji, što su tek dvije krajnje mogućnosti u odnosu na stav i percepciju prema praktičarima neslužbene medicine. To, naravno, ne znači da s etnološkog gledišta proučavanje službene medicine nije relevantno. Narodna se medicina i ne može ispitivati kao izolirani fenomen. Ona je dio kulturne povijesti svakog naroda, pa rezultati istraživanja otkrivaju i druge osobitosti života određene zajednice. Temi narodne medicine pristupili smo kao kulturnoj kategoriji koja je u različitim razdobljima imala drugačije društvene, ideološke i gospodarske pretpostavke. Tijekom istraživanja proučavali smo različite prakse, vjerovanja i stavove prema bolesti i zdravlju. Budući da je ta tema vrlo široka, prikazali smo uglavnom one tradicije koje su postojale u našim krajevima u prošlosti, a postoje i danas kako u gradu, tako i na selu. Radi preglednijeg prikazivanja materijala, iscjelitelje smo svrstali u skupine prema tehnikama kojima se služe, a lijekove prema osnovnim sastojcima. Iako su neke tehnike više racionalne, a druge magijske ili na vjerskim temeljima, u praksi se svi ti elementi isprepliću i zato je bespredmetno odvajanje racionalnog od iracionalnog u narodnoj medicini. Pokušali smo pokazati ne samo ulogu profesionalnih iscjelitelja već naglasiti i ulogu žene, koja unutar obitelji brigom za djecu i bolesne pridonosi zdravlju i životu, a čija se važnost obično previđa. Narodnu smo medicinu pokušali prikazati iz perspektive bolesnika kao i iz perspektive onih koji obavljaju medicinsku praksu. Pritom smo željeli istaknuti i univerzalan karakter narodne medicine i onaj lokalni, prema nama dostupnoj gradi.

Dio izložbe posvetili smo Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar". Ta je škola osnovana sredstvima Rockfellerove zaklade s ciljem poboljšanja higijenskog i zdravstvenog stanja širokih narodnih slojeva. Osnovna djelatnost škole bila su proučavanja i podučavanja naroda, čime je uvelike utjecala na promjene loših higijenskih navika pučanstva i potpomogla usvajanju modernog shvaćanja zdravlja i bolesti.
Premda su na izložbi prikazane različite metode za liječenje niza bolesti prirodnim i prokušanim lijekovima s područja narodne medicine, nije nam namjera promicati taj način liječenja, već ukazati na odnos čovjeka prema zdravlju, njegovoj prirodnoj i društvenoj okolini kao i na različite koncepcije nastanka bolesti i njihova liječenja kako u prošlosti, tako i danas.

Izložba je organizirana u suradnji:


Popratna događanja:

Predavanja

19.03.2203. Pakiž Vladimir (Pazin)"Alternativno liječenje i primjena prirodnih preparata"

18.04.2003. Franko Zgrablić (Sv. Petar u Šumi) "Samoniklo ljekovito bilje u Istri i njegova primjena"

Radionice za djecu vrtića i osnovnih škola (28.04.2003. - 16.05.2003.)