Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

Aktualne

Tržnica trbuh grada
Trenutno je izložba postavljena u Rijeci u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja
Izložba je bila otvorena u Puli, Galerija C8 - 18.12.2015. do 24.01.2016.

Odlazak na tržnicu, placu, markat (merkat), pijacu dio je naše svakodnevice. Kupujemo svježe voće i povrće, meso i ribu, jaja, sir i mlijeko. Razmjenjujemo recepte, tražimo savjet, komentiramo vrijeme, političku i gospodarsku situaciju ili jučerašnju TV emisiju. Poticajna energija tržnice motivira nas da u toj skladnoj sinergiji boja, mirisa i zvukova pronađemo "najbolju" namirnicu za ukusan obrok.
Tržnice imaju brojna značenja – od društvenoga do ekonomskog i turističkog, ali to su prvenstveno mjesta komunikacije. U sebi imaju nešto univerzalno, no odlazak na tržnicu ujedno je i izrazito individualan. Svatko ima svoj plan, đir obilaska tržnice. Vi možda prvo kupujete povrće, netko želi kupiti ribu na kraju, netko želi popiti kavu s prijateljima. Koji je Vaš plan?Izložba, popraćena stručnim predavanjima i radionicama, publici je predstavljena u sklopu manifestacije Pazi što jedeš kojom se promovira promišljanje o zdravoj i tradicijskoj (lokalnoj) hrani, što je jedna od tema kojom se naše društvo bavi na lokalnom i globalnom nivou.
Istražujući tržnice u Rijeci i Puli cilj nije bio istaknuti samo specifične značajke tih tržnica, već ukazati na univerzalnu temu odnosa kupaca i prodavača koja je karakteristična za sve tržnice. Kroz taj odnos otvorene su brojne teme poput neformalnoga oslovljavanja na tržnicama, (ne)svjesnoga smjera kretanja kupaca kada kupuju namirnice, pitanja povjerenja, susretanja znanaca, mita o autentičnosti, trenda zdrave prehrane te mnoga druga pitanja važna za život tržnica.