Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

Budući projekti

Poziv za sakupljanje građe o istarskom iseljeništvu

Dragi Istrani,
  
Etnografski muzej Istre u Pazinu jedan je od dva županijska muzeja u Istri i bavimo se istarskom kulturom. Upravo pripremamo novi stalni postav u koji želimo uključiti iskustvo iseljavanja iz Istre, dakle, istarske emigracije. Ova važna tema do sada nije bila obrađivana unutar muzeja. Mišljenja smo da nepoznate informacije o istarskoj dijaspori treba prezentirati u našem muzeju, tako da različiti posjetitelji (uključujući studente, turiste, itd.) mogu o tome nešto saznati.
Stoga su nam potrebni određeni predmeti. Trebaju nam:
- fotografije koje ilustriraju odlazak iz Istre, dane provedene u prihvatnim kampovima u Italiji, odlazak u nove krajeve, prve godine života u novoj domovini, obiteljske fešte, fotografije stanova i kuća, uspomena iz Istre, itd.
- dokumenti kojima se regulirao odlazak iz Istre, život u kampovima (putovnice, propusnice, itd.), radne dozvole i molbe, te slični dokumenti.
- pisma iz Istru ili ona poslana u Istru
- predmeti koji su odneseni iz Istre kao uspomena na rodni kraj i predmeti nabavljeni u     novoj domovini koji imaju neko simbolično značenje (prva haljina kupljena tamo, na primjer) 
- informacije/dokumentacija o radu Istarskih klubova

U slučaju da se ne želite zauvijek odreći svojih predmeta, postoje dvije mogućnosti: pomoću ugovora može se regulirati posudba na pet godina ili (ako je riječ o dokumentima i fotografijama) moguće je napraviti dobre kopije putem skeniranja
Ukoliko nam pošaljete neki materijal, bili bismo vrlo zahvalni ukoliko dobijemo priliku da čujemo ili pročitamo nešto o vašem osobnom iskustvu iseljenika/iseljenice, da bismo bolje razumjeli značenje predmeta u kontekstu. To se može učiniti i putem snimanja glasa ili kamerom, na videokaseti ili CD-u ili jednostavno, zapisom.
Ukoliko procijenite da postoji nešto za što smatrate da ne bi trebalo biti izloženo u javnosti, molimo vas da nas na to upozorite (poput osobnog potpisa na kraju nekog pisma i slično).

Zašto sve ovo ima smisla raditi?
 Stoga što je ovo prva i za sada jedina inicijativa da se specifične sudbine istarskih iseljenika prikažu unutar jednog istarskog muzeja
Druga generacija – vaš djeca – najvjerojatnije više neće moći ispričati i oživjeti vaše iskustvo, pa će taj segment istarske povijesti ostati neizrečen, nepoznat i anoniman
Jamčimo vam da će naša muzeološka interpretacija izbjegavati ikakve prosudbe i procjene političkih, odnosno ideoloških predznaka. Mi smo, naime etnološki (antropološki), a ne povijesni muzej i zanimaju nas načini života ljudi, a ne povijesni događaji kao takvi.

Možete nam se obratiti (također i na na engleskom, talijanskom, njemačkom jeziku)
poštom, faxom ili E-Mailom:
Etnografski muzej Istre, Trg Istarskog razvoda 1, 52000 PAZIN, Croatia
tel/fax 00 385 52 622 220
tel/fax 00 385 52 624 351
lidija.nikocevic@emi-pazin.t-com.hr
lidija@emi.hr
http://www.emi.hr

Nadamo se da ćete ovo shvatiti kao mogućnost da izrazite svoje iskustvo kao iseljenika/ice kroz našu stalnu muzejsku izložbu, čiji vam je prostor i sredstva stavljen na raspolaganje.
Radovao bi nas vaš prilog  do 1. travnja 2007. godine.
 
Ravnateljica:
Mr.sc.Lidija Nikočević