Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru

Gospodarstvo

Zbirku Gospodarstva sačinjavaju predmeti koje je u većoj mjeri lokalno stanovništvo izrađivalo i koristilo u svakodnevnim tradicijskim gospodarskim aktivnostima. Tako nailazimo na alate koji su se koristili i predmete koji su se proizvodili obradom drva i metala u stolarskim i kovačkim radionicama. Brojna su također oruđa te ostali predmeti i alati vezani uz lov i ribolov, stočarstvo, pčelarstvo, ratarstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo. Osim toga, zbirka sadržava i predmete koji se odnose na poslove u industriji, od kojih valja izdvojiti rudarstvo, one koji se općenito odnose na prijevoz i promet te predmete koji nas upućuju i na suvremenije gospodarske trendove kao što je turizam.

 

E 1811
Kosa
Dužina kose = 80 cm
Dužina kosišta = 135 cm

Kosa je korištena za košnju trave ili žita. Sastoji se od željezne kose i drvenog kosišta a na kosištu su dvije poprečne ručke.
  E 814
Preša za grožđe – Torkuja
Visina = 135 cm
Promjer = 70 cm

U željeznu torkuju - prešu za grožđe – stavlja se drop a ploča koja se spušta navojem prema dolje cijedi to isto grožđe te se na taj način dobiva mošt od kojeg kasnije nastaje vino.
 
 
E 2476
Vrša
Dužina = 107 cm
Promjer otvora = 40 cm
Promjer dna = 7 cm

Gusto pletena vrša od pruća koja se koristila u ribolovu. Duži dio vrše u kojem bude ulovljena riba pri vrhu se sužava u uski otvor koji se zatvori drvenim velikim čepom i tuda se ispusti ulovljena riba.
  E 3089
Sedlo za konja

Kožno sedlo postavljeno ovčjom vunom i zaštićeno bijelom tkaninom. Prednji i stražnji dio sedla je povišen, a sa bočnih se strana spušta stremensko remenje.
 
   
E 4429
Šljem s rasvjetnom lampom – Klabuk
promjer: 66 cm

Rudarski šljem ili klabuk - kako su ga sami rudari zvali – ima na vrhu rasvjetnu lampu i prateće kablove. Služio je za rad u ugljenokopima na labinštini.