Pratite nas na Facebooku


Pratite nas na Twitteru


Dobro došli na stranice Etnografskog muzeja Istre!Gostovanje izložbe "U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri" u Ribnici

Etnografski muzej Istre/ Museo Etnografico dell'Istria gostuje s izložbom „U pokretu – o putujućim trgovcima kroz i u Istri u Muzeju Ribnica, Slovenija, od 15. srpnja do 30 rujna. 2021.

Otvorenje izložbe će biti 15.7.2021. u 20 sati u Rokodelskom centru Ribnica
Ljeto u Muzeju!

Ljeto u muzeju
Radionice Etnografskog muzeja Istre i Centra za nematerijalnu kulturu Istre
(srpanj, kolovoz 2021.) Etnografski muzej Istre- Museo Etnografico dell' Istria (EMI) i Centar za nematerijalnu kulturu Istre-Centro per la cultura immateriale dell' Istria (CENKI) priređuju tijekom srpnja i kolovoza edukativne programe namijenjene osnovnoškolskom uzrastu s pregršt tema kojima se i sami bave. Njima nastoje razvijati inkluzivnost i participativnost u lokalnim zajednicama svojeg djelovanja, kao i pružiti mogućnost djeci za kvalitetno provođenje vremena, uz usvajanje novih znanja i jednako važan razvoj komunikativnih i kreativnih vještina. Pri Etnografskom muzeju Istre tako će se od 5. do 9. srpnja održati Ššiškaonica pod vodstvom Mirjane Margetić, muzejske pedagoginje savjetnice, a tijekom cijelog srpnja i kolovoza Ljetne radionice u Pićnu, sjedištu CENKI- ja pod vodstvom dr. sc. Lidije Nikočević, više kustosice i Nuše Hauser, više kustosice dokumentaristice. No, krenimo redom...

Što vas čeka u Ššiškaonici?
Svaki dan nešto novo i drugačije. Rad i druženje u maloj zatvorenoj grupi do deset polaznika. Program u trajanju od tri sata koji uključuje: tematske muzejske radionice, crtaonice, pričaonice i igraonice, video kutak i, naravno, vrijeme za marendu.
Gdje će se Ššiškaonica održavati i u kojim uvjetima?
Svi predviđeni sadržaji održavati će se u prostorijama muzeja unutar Kaštela, u dvorištu te na platou ispred Kaštela. Sav potreban materijal za radionice osigurava muzej, a izrađevine će polaznici ponijeti kući. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i drugih nepredvidivih situacija, organizator zadržava pravo otkazivanja programa.

Ponedjeljak, 5. srpnja (od 10 do 13 sati)
Prvog dana programa polaznici će se upoznati međusobno, ali i sa Ššiškom, muzejskom maskotom. Slijedi kratka radionica na kojoj će se izrađivati osobni bedževi. Opremljeni oznakama Ššiškači se pod stručnim vodstvom kreću u razgledavanje muzeja. Nakon što upoznaju muzej slijedi radionica Kustos Ššiškač. Djeca će na zabavan način upoznati zvanje kustosa, ali i sami složiti malu zbirku i upisivati predmete. Nakon predaha uz marendu (koju djeca donose sami) slijedi igraonica s puzzlama. Ššiškači će dobiti zadatak da u muzeju pronađu tri zagonetna predmeta i nakon toga slože puzzle s njihovim motivima. Drugi dio odnosi se na upoznavanje Kaštela i okolice.

Utorak, 6. srpnja (od 10 do 13 sati)
Drugi dan Ššiškaonice za temu ima darivanje. Kroz interaktivno izlaganje polaznici će se upoznati s time što su djeca nekada dobivala prilikom blagdana (Božića, Uskrsa, Svetog Nikole), a što dobivaju danas. U kreativnom dijelu oslikavati će se drvene ukrasne kutijice kakve su nekada mladići poklanjali djevojkama ili majke kćerima za čuvanje pribora za šivanje. Osim kutijice iznenađenja kojom će Ššiškači iznenaditi nekog sebi dragog, izrađivati će se i razglednice inspirirane motivima Kaštela i postavom muzeja. Igraonica koja slijedi nakon pauze biti će na slobodni izbor djece. Ideja je da oni voditelja programa iznenade nekim igrama koje oni vole.

Srijeda, 7. srpnja (od 10 do 13 sati)
Tema dana je ribarstvo. Ova grana gospodarstva bila je, i još je uvijek, značajna za Istru. U stalnom postavu muzeja ova tema prezentirana je na primjeru Fažane. Djeca imaju prilike uz pomoć multimedije vidjeti kako se soli riba, ali i koje ribe se love u koje godišnje doba. Kao gost iznenađenja biti će jedan od kustosa muzeja koji će djeci ukratko ispričati nešto na temu ribarstva. Nakon toga slijedi kreativna radionica Ribice u mojoj mreži. Drugi dio druženja rezerviran je za igre na otvorenom. Cilj je da se djeca igraju igre koje danas sve manje prakticiraju kao što su, primjerice, skakanje lastika, igre s konopcem, školice, crna kraljica 1,2,3 i dr.

Četvrtak, 8. srpnja (od 10 do 13 sati)
Ovaj dan odlučili smo posvetiti starim zanatima. Kovača i bačvara Ššiškači će upoznati gledajući kratke dokumentarne filmove i kroz predmete izložene u postavu muzeja. Što je kažun i čemu služi naučiti će na kratkom interaktivnom izlaganju. Na radionici Moj kažun upoznati će se s tehnikom suhozida te izraditi originalni ukras. Osim kažuna izrađivati će se i mići kosirići od kartona. Kao i svakog dana nakon odmora slijedi igra i zabava. Posebnost ovog dana je gost iznenađenja koji će djecu učiti kako se pljočka, a imati će i prilike vidjeti i probati kako se guralo kolo po Pazinu.

Petak, 9. srpnja (od 10 do 13 sati)
Zadnji dan Ššiškaonice rezerviran je za igračke djetinjstva. Uz kratko izlaganje o starim igrama i igračkama polaznici će moći vidjeti dio starih igračaka iz fundusa muzeja. U radionici Moja stara nova lutka raditi će se lutkice iz krpa kakvima su se igrale naše bake. Nakon toga zajednički ćemo osmisliti igrokaz s izrađenim lutkicama. Današnja igraonica predviđa tri različite igre u kojima sudjeluju svi Ššiškači kako bi se još bolje povezali i učvrstili prijateljstva.

Kako možete postati Ššiškač i što vam je potrebno?
Jednostavno! Roditelji, ili netko tko o vama brine, upiše vas na Ššiškaonicu.
Prijave na tel.: 052 622 220 ili na mail mirjana@emi.hr
Cijena 100 kn po djetetu za sva četiri dana. (Uključuje ulaz u muzej, radni materijal za radionice, vodstvo kroz muzej)
Napomena: Upisani Ššiškaći trebali bi biti ispred Kaštela 5 min prije početka programa, sa sobom donijeti marendicu, zaštitnu maskicu za lice i puno dobrog raspoloženja.

Ljetne radionice u Pićnu 2021
Ljetne radionice u Pićnu održavaju se u partnerstvu s Općinom Pićan, u Centru za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre i na različitim lokalitetima starog grada Pićna. Maksimalan je broj polaznika osam. U srpnju ih vodi Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica, dok je u kolovozu za provedbu zadužena dr.sc. Lidija Nikočević, viša kustosica.
Ovo su njihovi kontakti za prijavu i informacije: 091 938 9676 (Hauser), 091 542 8618 (Nikočević)
Napomena: marendu osigurava Općina Pićan:)

Oslikaj sjećanja, istraži kulturu
(1. srpnja od 10 do 13 sati)
Radionica svoj sadržajni koncept pronalazi u upoznavanju polaznika s osnovnim pojmovima i elementima nematerijalne kulture s naglaskom na pojavnosti iz Istre. Nadalje, prepušta se definiranju izdvojenih fenomena za potrebe kreativnog i stručnog promatranja i analiziranja njegovanja nematerijalne kulture kroz postupke istraživanja i prezentiranja. Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre ovom radionicom nastoji približiti mladima načine i alate koje i sami mogu koristiti u svrhu dokumentiranja i istraživanja njima značajnih pojavnosti te na taj način aktivno pridonijeti njegovanju i razvoju lokalnih nematerijalnih kulturnih specifičnosti. Radionica dočekuje polaznike podijeljene u timove, zbog lakšeg i dinamičnijeg učenja i kreiranja cjelokupnog procesa radionice, a tema/e kojoj će imati prilike pristupiti odrediti će se komunikacijom s polaznicima. Program će biti prilagođen uzrastu svih polaznika s ciljem postizanja veće motivacije i angažiranosti za postizanje kvalitetne razine novih znanja iz područja nematerijalne kulture, kao i konkretnih rezultata. Želja je mentora te rezultate polaznika u jednom naknadnom momentu predstaviti javnosti, a modeli prezentacije odrediti će se po finalizaciji radionice.

(Moja) obiteljska fotografija
(8. i 15. srpnja od 10 do 13 sati)
Radionica se oslanja na prijedlog istraživanja (i izložbenog postavljanja) programa posvećenog obiteljskoj fotografiji stanovnika starog grada Pićna, a ovom radionicom omogućuje polaznicima aktivnu participaciju u terenskom radu, kao i upoznavanju medija fotografije kao jednog od osnovnih medija dokumentacije koje čine audiovizualnu dokumentaciju Centra za nematerijalnu kulturu Istre. Sudjelovanjem u ovom programu uče o osnovnim modelima rada kustosa i dokumentarista- od terenskog istraživanja do pohrane podataka, oblikovanja sadržaja i, na koncu, postavljanja izložbe.

Mali istraživači kulture ili kako postati kustos ili dokumentarist
(22. srpnja od 10 do 13 sati)
Radionica upoznaje polaznike sa svim muzejskim djelatnostima, kao i onima koji ih obavljaju. U goste pozivam i druge kolege koji će, svako za sebe govoriti o svom poslu. Tom prilikom polaznici posebno upoznaju Centar za nematerijalnu kulturu Istre, zaviruju u ladice, police, baze podataka i ostavljaju nam poruke i želje za bolji rad. Zamišljaju pritom sebe na poziciji muzejskog djelatnika i ispisuju (crtaju ili pripovijedaju) svoj plan rada po principu onog koji sastavljaju i muzejski djelatnici.

Mi pričamo priče - Priče pričaju nas
(5. i 6. kolovoza od 10 do 13 sati)
Radionice su posvećene nematerijalnoj kulturi, napose na primjerima priča različitih žanrova. Usmeno izražavanje biti će tema dvije vezane radionice. U prvoj biti će ispričane priče (od strane voditeljice, ali i od same djece) da bi se osvijestila važnost neposrednog pripovijedanja. Neke će priče biti vezane uz pićanske tradicije, a djecu će se zamoliti da preuzmu neke uloge i dalje razvijaju radnju u formi igrokaza kojeg sami kreiraju. Uključena će biti i važnost čitanje (s obzirom da je 2021. godina proglašena Godinom Čitanja od strane Vlade Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture). Dan iza toga, 6. kolovoza, djeca će biti zamoljena da dovedu jednog člana obitelji od kojeg su čula neku priču, da je podijeli sa ostalima. Time će se naglasiti važnost međugeneracijskog prosljeđivanja takvih tradicija i učenja unutar obitelji. Ti ukućani će biti zapitani kakve su priče njima bile važne kada su bili djeca.

Stvari pričaju priče
(12. i 13. kolovoza od 10 do 13 sati)
Mnogi nematerijalni fenomeni u kulturi imaju svoju materijalizaciju, te će se putem predmeta povezivati nematerijalne i materijalne odlike i vrijednosti određenih predmeta i pojava. Pri tome će djeca biti zamoljena da na sljedeću radionicu (sutradan) donesu vlastite predmete koji su im važni i čiji će značaj moći objasniti. Oba dana će se fotografirati djeca i predmeti, te će se krajem drugog dana isprintati materijal i napraviti plakat, kao materijalizacija dvodnevnog projekta.
Inicijativa prikupljanja građe za zbirku Suveniri Etnografskog muzeja Istre

Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja pozivamo vas da se pridružite i sudjelujete u inicijativi:

Predmeti sjećanja i uspomene na putovanja
Inicijativa prikupljanja građe za zbirku Suveniri Etnografskog muzeja Istre

Ljudi oduvijek putuju a iskustvo putovanja obilježava nas i gradi kao ljude. S tih putovanja često nosimo - za nas same i kao dar za druge - različite uspomene, predmete, zapise u slici, tekstu ili zvuku: fotografije, razglednice, bilješke, različite predmete i uspomene kupljene i sakupljene tijekom putovanja. Upravo su oni materijalni svjedoci sjećanja na naša (i tuđa) iskustva putovanja. Danas su i sama putovanja postala predmetom sjećanja. Dok osjećaj i želja za odlaskom negdje tinja, možemo se prisjetiti koliko nam fizička veza sa svijetom nedostaje, prisjećajući se onih putovanja i proživljenih iskustva koja su na nama ostavila traga. Pozivamo Vas da sudjelujete u inicijativi prikupljanja građe za zbirku Suveniri Etnografskog muzeja Istre. Predmete i druga materijalna sjećanja s vaših putovanja možete nam donirati, trajno pohraniti ili ponuditi za otkup. Ukoliko vam je teško odvojiti se od predmeta, poslužit će nam i slika uz vašu priču koju smo voljni saslušati i zabilježiti. Osim za muzejsku zbirku i dokumentaciju, želja je da prikupljena građa posluži i za realizaciju izložbe u čijem stvaranju svi zainteresirani sudjeluju aktivno.
Ako ste zainteresirani sudjelovati u ovoj inicijativi, možete nas posjetiti u muzej, javiti se telefonom ili pisati na našu e-mail adresu. Također, možete ispuniti ONLINE OBRAZAC na: https://forms.gle/rTL9Uq3xkbCxptQA9 ili ga preuzeti na https://drive.google.com/file/d/1qi8AVX-Mu41QI68wUhXIHpsP1fxUAEBY/view?usp=sharing i poslati nam ga e-mailom na adrese:mario@emi.hr ili emi@emi.hr .
Zahvaljujemo na odazivu i suradnji!
13. svibnja 2021. Predstavljanje publikacije: Predmeti sjećanja. Suveniri, suvremena interpretacija

Etnografski muzej Istre ima čast pozvati Vas na predstavljanje publikacije Predmeti sjećanja. Suveniri, suvremena interpretacija tradicijske kulture.
Sadržajnu okosnicu ove publikacije čini stručna obrada i analiza istoimene muzejske zbirke.
Uz pridržavanje epidemioloških mjera, predstavljanje će se održati u četvrtak 13.5.2021. u 18 sati u dvorištu pazinskog Kaštela.
Publikaciju će predstaviti Nataša Urošević, docentica s pulskog Sveučilišta; Lidija Nikočević, viša kustosica Etnografskog muzeja Istre; i Mario Buletić, autor publikacije i viši kustos Etnografskog muzeja Istre.
Izložba "U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri" od sada on line

Nakon što je bila postavljena u pazinskom Kaštelu i gostovala u Pučkom otvorenom učilištu Poreč, izložba "U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri" od sada je dostupna on line. Pristupiti možete s: https://upokretu.net/ ili linka na lijevom padajućem meniju.
11.3.2021. otvorenje izložbe: Fragmenti obiteljskog gospodarstva Istre

U četvrtak 11. ožujka 2021. u 18:00 sati otvaramo izložbu "Fragmenti obiteljskog gospodarstva Istre".

Dobro došli!

Molimo Vas da se prilikom posjete Muzeju pridržavate propisanih epidemioloških mjera.
U slučaju promjene okolnosti i epidemiološke situacije, Muzej zadržava pravo otkazivanja događanja.

tel/fax:
+385 (0)52 622-220
e-mail: emi@emi.hr


Želite li primati informacije o događanjima u muzeju pošaljite nam svoju e-mail adresu.