Četvrtkom u muzeju! 10.10. - 12.12.2024.

Četvrtkom u muzeju! 10.10. - 12.12.2024.


Jesenski ciklus programa Četvrtkom u muzeju kojeg organiziraju Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell'Istria i Muzej grada Pazina započinje 10. listopada i održavati će se do 12. prosinca 2024. godine. Kroz dva mjeseca posjetitelji će imati prilike sudjelovati na kreativnim radionicama, turniru u briškuli, slušati zanimljiva predavanja, pogledati dokumentarne filmove ili posjetiti otvorenja izložbi.

Svi programi odvijati će se u pazinskom Kaštelu u popodnevnim satima, a ulaz je slobodan.

 

10.10.2024. u 18,00 sati

Predstavljanje kataloga stalnog postava EMI/MEI

Prezentacija višejezičnog kataloga novog stalnog postava koji se temelji na interpretaciji kulturnih i društvenih raznolikosti Istre, promovirajući međukulturni dijalog i kulturnu različitost kao suvremene vrijednosti. Katalog prati izložbeni postav, zamišljen kao mozaički prikaz života i običaja Istre koji se stalno razvija i transformira. Doprinosi vidljivosti, dostupnosti i prepoznatljivosti muzeja, služeći kao referentna publikacija za stručnu i širu javnost.

 

17.10.2024. u 18,00 sati

Hobby dan i vodstvo izložbom Ča delamo kad niš ne delamo?

Čime se bavite u slobodno vrijeme? Imate li neki hobi? Ako da, pozivamo Vas da dođete u muzej i uz članove Društva likovnih stvaratelja Pazin predstavite svoj hobi ili upoznate neke nove. Autorice izložbe Ča delamo kad niš ne delamo? O slobodnom vremenu istarske svakodnevnice održati će stručno vodstvo s naglaskom na temu današnjih hobija.

 

24.10.2024. u 18,00 sati

Udruge središnje Istre u gostima - Udruga Fotovun

Udruga fotografa Fotovun, osnovana 2016. godine u Motovunu, okuplja ljubitelje fotografije, odnosno amaterske i profesionalne fotografe s područja istarskog poluotoka. Gostovanjem u Kaštelu i muzejima članovi će Udruge ukratko predstaviti rad, djelatnost i uspjehe Udruge nakon čega slijedi radionica Osnove digitalne fotografije.

Trajanje radionice je 90 minuta, a prijave su obavezne (info@muzej-pazin.hr) do popunjenja maksimalnog broja sudionika (20).

 

7.11.2024. u 18,00 sati

Predavanje: Ivan Smoljan - Od pasivnog područja Istre do industrijskog centra – slučaj „Istraplastike“

Kustos Muzeja grada Pazina predstaviti će razvojni put jedne od tvornica koje su djelovale u Pazinu u razdoblju socijalizma, od njezinih začetaka pa do 1980-ih godina, uz naglasak na građu sačuvanu u Muzeju grada Pazina.   

 

14.11.2024. u 18,00 sati

Karte na stol! – turnir u briškuli

Volite druženje, igru i tradiciju? Prijavite se sami ili s ekipom na turnir u briškuli. Ova kartaška igra u Istri ima dugu tradiciju koja je živa i danas. Nagrade: poklon paketi muzeja.

 

21.11.2024. u 18,00 sati

Kino Vali u gostima

Projekcija filma: Filice, autori Bartol i Frane Pekica, produkcija Udruge Šikuti Machine 
Ovaj dokumentarni film mladih autora, braće Pekica, donosi subjektivnu priču o njihovom djedu – nonetu, prikazujući njegovu svakodnevicu ispunjenu predanim radom i brigom za domaće životinje, usjeve, vinograd, šumu i sve što čini život u istarskom selu.
Film oslikava ljepotu istarske tradicije i ističe važnost očuvanja kulturnog identiteta kao dijela nematerijalne baštine koja je ugrožena modernizacijom i globalizacijom.

 

28.11.2024. u 18,00 sati

Projekcija filma: Countryman / Zemljak u suradnji Hrvatskom matica iseljenika – Podružnica Pula i Veleposlanstvom Australije u RH

Prateći korake svog pokojnog oca, Petar Pecotić snimio je jedinstven dokumentarac o putovanju sjevernom Australijom na kojem je upoznao umjetnika iz naroda Warumunga čiji je otac također bio hrvatski useljenik. Njihovo prijateljstvo kao i spoznaja da dijele neraskidivu vezu prema zemlji svojih predaka okosnica su dokumentarnog filma Countryman/Zemljak. Priča je to i o prožimanju dviju kultura, australske starosjedilačke s onom koje su donijeli hrvatski doseljenici, priča puna emocija o susretu oca i sina nakon četrdeset godina, priča o hrvatskim iseljenicima u Australiji, priča o umjetnosti, priča o odnosu prema zemlji, prijateljstvu i zajedništvu među ljudima.

 

5.12.2024.

17,00 - Otvorenje izložbe Nove akvizicije 2014. – 2024.

Muzejski fundus gradi se darovanjem ili otkupom vrijedne i važne građe za područje djelovanja muzeja. Izložbom Nove akvizicije 2014. – 2024. Muzeja grada Pazina biti će predstavljen izbor građe nabavljene u razdoblju od 2014. do 2024. godine za fundus 22 muzejske zbirke a što sve muzeji čuvaju u fundusu.otkrijte u našem društvu!

18,00 - Radionica – izrada božićnih jaslica

Kreativna radionica izrade božićnih jaslica koju će voditi stručni djelatnici Etnografskog muzeja Istre i Muzeja grada Pazina. Ovom prigodom polaznici radionica imat će priliku vidjeti primjerke božićnih jaslica iz muzejskih zbirki. Izrađene jaslice polaznici će ponijeti sa sobom.

 

12.12.2024. u 18,00 sati

Otvorenje izložbe: Ranieri Mario Cossàr, etnograf, Razina zbilje: između kreativnosti, autentičnosti fotografija iz 1928 g.

Izložba govori o iznimno važnom talijanskom etnografu Ranieri Mariu Cossaru koji je neumorno bilježio seoski život Istre početkom 20. stoljeća. Postav se temelji na njegovim fotografija tradicijskog vjenčanja u Baderni.