Događaji

Ljetne radionice u Pićnu
CENKI-CECII u suradnji s Općinom Pićan

Ljetne radionice u Pićnu


Centar za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu, za ljeto 2024., predstavlja program Ljetne radionice u Pićnu u CENKI/CECII. Pripremljene su dvije: Ljetna TradicijaEkspedicija i Glazbena radionica

Program predviđen za Ljetnu TradicijuEkspediciju otkriti će djeci šarenilo nematerijalne kulture Istarskog poluotoka. Od narodnih priča, legendi, običaja, preko istraživanja začinskog bilja i rada s glinom, do izrade domaće tjestenine i igranja starih igara. Putevima zabave, učenja i interaktivnog sudjelovanja, djeci će se, kroz kreativnu prizmu, približiti elementi nekadašnjeg načina življenja na ovim prostorima. 

Ljetna TradicijaEkspedicija, 08.07.2024. – 12.07.2024.

Ponedjeljak
Nematerristria magica

Upoznavanje polaznika radionice s voditeljicom i aktivnostima Centra. Djeca će imati priliku saznati što je nematerijalna kultura kroz legende, narodne priče i pjesme. Čeka ih pisanje priče i izrada svojeg mitskog bića. Nakon marende slijedi prepričavanje napisanih priča te igra pantomime!
 
Utorak
Začinsko bilje iz prirode
Polaznici će naučiti o biljkama koje se nalaze u Istri, za što su se koristile nekada a za što služe danas. Provest će vrijeme u šetnji tražeći bilje, zatim će ga prepoznavati te crtati ili oslikavati. Za kraj ih čeka „Slijepa igra“.
 
Srijeda
Glinamo
Djeca će se upoznati s osnovama keramike, primjerima uporabe keramike/gline u svakodnevnom životu. Naučit će izraditi svoje glinene posude, padele, lončiće (po želji) i dekorirati ih tradicionalnim motivima i ornamentima. Nakon pauze - izrada „Čarobnog vrta“.
 
Četvrtak
Od zrna do tanjura
Učit ćemo o različitim žitaricama i procesu žetve, od vezivanja žita do mljevenja brašna. Izrađivati će se domaća tjestenina (njoki, fuži, pljukanci – po želji) i zatim će se sušiti. Za kraj će polaznici kreirati vlastitu memory igru te pakirati izrađenu paštu koju će ponijeti kući.
 
Petak
Retro petak – Igrajmo stare igre!
Posljednjeg, ali ne i manje važnijeg, dana djeca će sudjelovati u kvizu o svemu što su naučila tokom tjedna, rješavati osmosmjerke i igrati stare igre koje su nekad bile neizostavan dio dječjeg života!

Glazbena radionica - svaki petak tijekom srpnja i prvi petak u kolovozu

Glazbena radionica, pod vodstvom Noela Šurana, namijenjena je svima koji se žele pobliže upoznati s istarskim tradicijskim glazbama prve i druge tradicije. U sklopu radionice polaznici će imati organizirano predavanje, slušaonicu, izradu glazbenih instrumenata te zajedničko muziciranje. 

Oba ljetna programa CENKI – ja su besplatna i namijenjena osnovnoškolskoj djeci. Zainteresirani za Ljetnu TradicijaEkspedicija se mogu prijaviti putem mail-a dunja@emi.hr,  a za Glazbenu radionicu na mail noel@emi.hr