Četvrtkom u muzeju!

Četvrtkom u muzeju!


U drugoj polovici listopada kreće zajednički program Etnografskog muzeja Istre/Museo etnografico dell'Istria i Muzeja grada Pazina – Četvrtkom u muzeju! koji će se održavati od 19. listopada do 14. prosinca 2023. godine.

Kao i u dosadašnjim ciklusima, posjetitelje očekuju raznovrsni sadržaji namijenjeni svim dobnim skupinama. Jedan od glavnih motiva ovih događanja je motivirati lokalno stanovništvo da se aktivno uključi u muzejska događanja i programe. Svi programi odvijat će se u prostorijama pazinskog Kaštela u popodnevnim satima, a ulaz je slobodan.

 

Listopad

19.10. 2023. / 18 sati

Predavanje: Kristijan Petrović, NEMRTVI – folklor vampira istočne i srednje Europe

MGP

Nema kontinenta, države ili nacije koja se barem tijekom dijela svoje povijesti nije susrela s ovim, po život, opasnim krvolovcima folklora. Uz to, postojala je velika opasnost da prilikom susreta s ovim noćnikom i sami postanete jedan od njih. Što je zapravo vampir? Koje su priče i legende vezane uz to stvorenje? Koje su povijesne osobe za vrijeme života dobile epitet vampira? Zašto je carica Marija Terezija osnovala vampirski odred? Kako su pisci gotičkih novela u 19. st. doprinijeli popularnosti ovih bića? Što kažu urbane legende? Otvorite kriptu, zavirite u grobove i doznajte sve o vampirima u priči…

 

26.10. 2023. / 18 sati

Kino u gostima: El Shatt – nacrt za utopiju

EMI/MEI i Kino Vali  

Dokumentarno igrani film u režiji Ivana Ramljaka iz 2023. priča je o velikom zbjegu 28 000 stanovnika Dalmacije u Egipat 1944. godine, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat.

 

Studeni

09.11. 2023. / 18 sati

Predavanje: dr.sc. Noel Šuran, Etnološko istraživanje glazbenog dvoglasja i istarskoga identiteta

EMI/MEI

Transformacije fenomena dvoglasja tijesnih intervala u svjetlu njihove prilagodbe raznolikim društvenim funkcijama bili su polazište ovog istraživanja. Razmatralo se poimanje tradicijske glazbe u kontekstu društveno-kulturnog okružja u kojem se ona javlja.

 

16.11.2022. / 18 sati

Projekcija filma: Pazi(n), punk!

MGP

Zatvaranje izložbe Pazi(n), punk! obilježavamo predstavljanjem dokumentarnog filma uz izložbu kao (još jednog) rezultata provedenih terenskih istraživanja i intervjua s dionicima pazinske (i šire) punk scene. Kakve veze podzemne vode imaju s punkom u Pazinu i koja je posebna veza KBO! i pazinske publike saznat ćete na prvoj projekciji filma o pazinskom punku ikad.

 

23.11. 2023. / 18 sati

Predavanje: Duga Mavrinac, “Poštenje i rad”; žensko javno djelovanje u Istri na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće

EMI/MEI

Zadnja desetljeća Austrougarske vladavine u priobalnom području, Istri i Primorju, obilježena su društveno-ekonomskim i političkim promjenama koje utječu na poziciju žena, napose njihov ulazak na tržište rada te slobodu udruživanja i javnog djelovanja. Uz analizu odabranih primjera ženskog radništva i ženskih građanskih i radničkih udruženja, ovo izlaganje ukazuje na različite oblike i dosege javnog djelovanja žena te različiti pristupi u promociji ženske solidarnosti i suradnje.

30.11. 2023. / 18 sati

Otvorenje izložbe: Mreža motovunskih susreta

MGP

Mreža motovunskih susreta međunarodna je skupna izložba posvećena istraživanju susreta umjetnika u Motovunu, znamenitih Motovunskih likovnih susreta koji su se održavali od 1972. do 1984. godine.

Retrospektivom na povijest događanja, kroz dokumentaciju, arhivske materijale i odabrane radove umjetnika iz različitih muzejskih zbirki, predstavit će se pregled ove manifestacije, te njen doprinos istraživanju i kontekstualizaciji. U suradnji Muzeja grada Pazina, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, izložba je u rujnu otvorena u Rijeci, a s ponešto izmijenjenim konceptom biti će predstavljena pazinskoj i istarskoj publici.

 

Prosinac

07. 12. 2023. / 18 sati

Otvorenje izložbe: Ča delamo kad niš ne delamo  – o slobodnom vremenu istarske svakodnevice.

EMI/MEI

Izložba Etnografskog muzeja Istre na temu slobodno vrijeme – kako se provodilo i percipiralo nekada, kako ga provodimo danas. Koje su promjene nastale po utjecajem razvoja potrošačkog društva i novih tehnologija našoj svakodnevici neke su od tema o kojima će na izložbi biti riječi.

 

14.12. 2023. / 18 sati

Kreativne radionice: U susret Božiću

EMI/MEI i MGP

U blagdanskom raspoloženju i muzejskom okruženju posjetitelji će na kreativnim radionicama izraditi prigodne ukrase. Kao inspiracija poslužiti će predmeti iz fundusa Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre.