Događaji

Ljeto u Muzeju - prvi dio programa
Prvi dio programa Ljeto u Muzeju!

Ljeto u Muzeju - prvi dio programa


Radionice Etnografskog muzeja Istre i Centra za nematerijalnu kulturu Istre - srpanj, kolovoz 2021.

Etnografski muzej Istre- Museo Etnografico dell' Istria (EMI) i Centar za nematerijalnu kulturu Istre-Centro per la cultura immateriale dell' Istria (CENKI) priređuju tijekom srpnja i kolovoza edukativne programe namijenjene osnovnoškolskom uzrastu s pregršt tema kojima se i sami bave. Njima nastoje razvijati inkluzivnost i participativnost u lokalnim zajednicama svojeg djelovanja, kao i pružiti mogućnost djeci za kvalitetno provođenje vremena, uz usvajanje novih znanja i jednako važan razvoj komunikativnih i kreativnih vještina. Pri Etnografskom muzeju Istre tako će se od 5. do 9. srpnja održati Ššiškaonica pod vodstvom Mirjane Margetić, muzejske pedagoginje savjetnice, a tijekom cijelog srpnja i kolovoza Ljetne radionice u Pićnu, sjedištu CENKI- ja pod vodstvom dr. sc. Lidije Nikočević, više kustosice i Nuše Hauser, više kustosice dokumentaristice. No, krenimo redom...

Što vas čeka u Ššiškaonici?

Svaki dan nešto novo i drugačije. Rad i druženje u maloj zatvorenoj grupi do deset polaznika. Program u trajanju od tri sata koji uključuje: tematske muzejske radionice, crtaonice, pričaonice i igraonice, video kutak i, naravno, vrijeme za marendu.
Gdje će se Ššiškaonica održavati i u kojim uvjetima?
Svi predviđeni sadržaji održavati će se u prostorijama muzeja unutar Kaštela, u dvorištu te na platou ispred Kaštela. Sav potreban materijal za radionice osigurava muzej, a izrađevine će polaznici ponijeti kući. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i drugih nepredvidivih situacija, organizator zadržava pravo otkazivanja programa.

Ponedjeljak, 5. srpnja (od 10 do 13 sati)

Prvog dana programa polaznici će se upoznati međusobno, ali i sa Ššiškom, muzejskom maskotom. Slijedi kratka radionica na kojoj će se izrađivati osobni bedževi. Opremljeni oznakama Ššiškači se pod stručnim vodstvom kreću u razgledavanje muzeja. Nakon što upoznaju muzej slijedi radionica Kustos Ššiškač. Djeca će na zabavan način upoznati zvanje kustosa, ali i sami složiti malu zbirku i upisivati predmete. Nakon predaha uz marendu (koju djeca donose sami) slijedi igraonica s puzzlama. Ššiškači će dobiti zadatak da u muzeju pronađu tri zagonetna predmeta i nakon toga slože puzzle s njihovim motivima. Drugi dio odnosi se na upoznavanje Kaštela i okolice.

Utorak, 6. srpnja (od 10 do 13 sati)

Drugi dan Ššiškaonice za temu ima darivanje. Kroz interaktivno izlaganje polaznici će se upoznati s time što su djeca nekada dobivala prilikom blagdana (Božića, Uskrsa, Svetog Nikole), a što dobivaju danas. U kreativnom dijelu oslikavati će se drvene ukrasne kutijice kakve su nekada mladići poklanjali djevojkama ili majke kćerima za čuvanje pribora za šivanje. Osim kutijice iznenađenja kojom će Ššiškači iznenaditi nekog sebi dragog, izrađivati će se i razglednice inspirirane motivima Kaštela i postavom muzeja. Igraonica koja slijedi nakon pauze biti će na slobodni izbor djece. Ideja je da oni voditelja programa iznenade nekim igrama koje oni vole.

Srijeda, 7. srpnja (od 10 do 13 sati)

Tema dana je ribarstvo. Ova grana gospodarstva bila je, i još je uvijek, značajna za Istru. U stalnom postavu muzeja ova tema prezentirana je na primjeru Fažane. Djeca imaju prilike uz pomoć multimedije vidjeti kako se soli riba, ali i koje ribe se love u koje godišnje doba. Kao gost iznenađenja biti će jedan od kustosa muzeja koji će djeci ukratko ispričati nešto na temu ribarstva. Nakon toga slijedi kreativna radionica Ribice u mojoj mreži. Drugi dio druženja rezerviran je za igre na otvorenom. Cilj je da se djeca igraju igre koje danas sve manje prakticiraju kao što su, primjerice, skakanje lastika, igre s konopcem, školice, crna kraljica 1,2,3 i dr.

Galerija fotografija