Novosti

Vodi me na put - edukativni program CENKI-ja

Vodi me na put - edukativni program CENKI-ja


Edukativno - kreativan program “Vodi me na put” Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre- Centro per la cultura immateriale dell’Istria del Museo Etnografico dell’Istria (CENKI-CECII) održava se 27. svibnja 2021. godine u Pićnu. Osmišljen je za obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja koji se od 1991. godine održava na svim kontinentima izuzev na Antarktici,  na sjevernoj Zemljinoj hemisferi na proljetni ekvinocij, na južnoj na jesenski, a CENKI ga niz godina dočekuje s učenicima i učiteljicama Osnovne škole Vladimira Nazora - Područne škole Pićan.

Svake godine cijeli se svijet na taj dan posvećuje jednoj temi, a ova posljednja, koja je zbog pandemije izostala s našeg kalendara, bila je Putovanja. Zato što je preskočena mi ćemo “na put” ovaj put. Razgovarat ćemo o utjecaju Covida-19 na putovanja, pitat ćemo se zašto putujemo, kako se sve putuje i kamo se putuje. Dotaknut ćemo se najpopularnijih putopisa i putovanja, potražiti ih u usmenoj književnosti i posebno se osvrnut na recentne produkcije i inicijative Etnografskog muzeja Istre koje su tematizirale putovanja. Govorit ćemo tako o putujućim trgovcima, nastavno na izložbu Etnografskog muzeja Istre posvećenu upravo putujućim trgovcima, no i o Zbirci suvenira Etnografskog muzeja Istre i inicijativi sakupljanja predmeta za razvoj zbirke. Dočekujemo tako nove predmete sjećanja, zahvaljujemo unaprijed donatorima, malim i velikim, kao i njihovim pričama.

Cilj ovog programa je upoznavanje učenika s općim pojmovima nematerijalne kulture Istre, s naglaskom na teme: putovanja i puta u usmenoj književnosti; putopisa; putovanja u kontekstu kulture svakodnevice (putovanja danas) i osobnih sjećanja. Kroz interaktivne razgovore i edukativne elemente upoznavanja novih sadržaja, pojmova i njihova stručnog tumačenja, učenike se motivira na promišljanje putovanja i putopisa. Nadalje, potiče se njihovo sjećanje na putovanja koja su doživjeli, umijeće pripovijedanja, kao i novo iskustvo promatranja predmeta sjećanja/suvenira. Posljednji je moment važan i zbog toga što se jasnije povezuju (neodvojive) spone između materijalne (suvenir kao memorabilia) i nematerijalne kulture (sjećanje na put i pripovijedanje puta). Cijela će radionica biti dokumentirana audiovizualnim alatima kako bi sjećanja i pripovijedanja učenika doprinijelo razvoju dokumentacijskih fondova CENKI-ja i EMI-ja.

Partner: Osnovna škola Vladimira Nazora- Područna škola Pićan (učenici od 1. do 4. razreda s učiteljicama: Đurđicom Matuhinom i Jasminom Vretenar Zulijani)

Autorica i voditeljica programa: Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica Etnografskog muzeja Istre

Stručni suradnik na programu: Mario Buletić, viši kustos Etnografskog muzeja Istre